Thursday, September 8, 2016

Zika : Virus dari Nyamuk. Tips kesedaran awal (Part 1)

Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Seperti yang dijanjikan di Facebook semalam, hari ni saya nak kongsi beberapa tips untuk mengelak dari gigitan nyamuk Aedes yang boleh menyebabkan kita dijangkiti virus demam denggi dan yang POPULAR sekarang iaitu Zika.

Sebelum tu, saya nak kongsikan dulu fakta mengenai nyamuk. Nyamuk ni mempunyai satu kelebihan iaitu boleh x-ray kulit kita di tempat yang gelap.Kalau nak tahu kegatalan pada kulit kita sebenarnya adalah disebabkan air liur nyamuk tersebut yang ditinggalkan selepas menghisap darah kita. Nyamuk juga berselera pada darah yang mengandungi kolesterol tinggi dan kadar asid yang tinggi.

Kenapa wanita hamil yang selalu disebut2 mudah dijangkiti virus dari nyamuk? Ini kerana nyamuk tertarik pada karbon dioksida yang tinggi, wanita hamil mengeluarkan karbon dioksida yang banyak ketika hamil. Ia juga boleh mengesan bau karbon dioksida sejauh 100 kaki atau 30 meter dari manusia.

Bagi sesiapa yang berdarah O juga, anda ada peminat kerana orang yang berdarah O mempunyai bau badan yang lebih tinggi berbanding jenis darah lain. Selain itu, nyamuk yang membawa virus dan parasit ini selalunya akan meningkat nafsu terhadap darah seterusnya menjadi hyperaktif dan ketagihan darah manusia.

Kalau dilihat kebanyakan fakta di atas boleh disimpulkan bahawa nyamuk mempunyai keinginan untuk mendekati kita melalui bau badan. Sama ada bau badan yang mengandungi kolesterol, bernafas laju seterusnya berpeluh dan meningkatkan suhu badan kita. Nyamuk juga memang suka panas. Untuk pengetahuan semua, ini semua kerja NYAMUK BETINA sementara yang jantannya memilih mendekati bunga dan memakan nectar atau madunya.

Alamak! Terpanjang pulak celoteh tentang fakta ni.

Masih nak baca lagi ke pasal tips tu? Kalau nak komenlah dibawah yer. Penat jari ni menaip nanti kalau takde siapa yang baca. Saya nak buat kerja lain pula sekejap yer.

Nanti saya sambung lagi yer.

Saturday, April 14, 2012

Apam Polkadot satu untuk aku, satu untuk...untuk???


Assalamualaikum,

malam ni Mamaz dapat emel dari Apampolkadot.com yang mereka akan mengadakan 'Pertandingan Kenangan Terindahku Bersama ApamPolkadot.com'.


Rasanya semua orang tau kan rupa paras apam comel dgn warna2 yg menarik dan juga bentuk2 yang unik contohnye angry bird and lady bird selain dari corak polkadot. Dalam majlis hari jadi pn kadang2 jadi salah satu menu wajib so mesti ade yg bergambar kn? so apa lagi join la pertandingan tu dan boleh dapatkan mcm2 hadiah menarik selain dari Apam Polkadot yang comel tu....dah jumpe gambar2nyer? tgkla syarat2nye yang mudah saja di sini.


Ini adalah antara ayat2 MENARIK yang Mamaz terima dalam emel tadi...


1. Pada 14hb Apr 12 (malam), kita akan melancarkan Pertandingan 'Kenangan Terindah Bersama ApamPolkadot.com'. Di mana setiap peserta harus berkongsi gambar kenangan manis mereka sambil makan apampolkadot bersama kawan2 dan keluarga di Facebook Wall kita.


2. LIKE paling banyak akan dikira pemenang dan akan memenangi BANYAK hadiah MENARIK antaranya FREE tidur kat AFarmosa Resort dan banyak lagi...APAM POLKADOT jangan ceritalah..berlambak2 for give away =)


Sekian...

Thursday, February 16, 2012

Kredit untuk blog N Hayat Sweet Gallery

Mazz dah lama tak update blog ni tapi Mazz notice ramai gak yang follow blog ni so Mazz nak bg kredit la kt blog ni yang gambar2 keknye mengancam selera ni...baru tgk gambar agak2nye kalau makan mau naik berpuluh kilo lagi...

so jom la kite jengah blog beliau di sini.

Tuesday, December 20, 2011

Give Away For You!

Assalamualaikum,
Mazz berhajat nak memberi Hadiah Misteri 'Give Away' pada kawan-kawan semua.

Nak tau cara nak dapatkannya? senang je....

buat appointment untuk 'Test Drive' kereta proton, Hadiah tersebut akan Mazz berikan selepas 'Test Drive' tersebut.

just sms nama,waktu temujanji ke nombor Mazz 017-2339372.

Cepat sebelum akhir tahun 2011 ni...

PROTON FOR SALE: Exora Prime & Bold

Thursday, July 28, 2011

Kuih Raya 2011

Assalamualaikum,

Disertakan gambar dan senarai harga untuk tetapan kawan-kawan.

Untuk hari raya ini, hanya tempahan Samprit sahaja yang saya ambil.

Tempahan untuk raya tarikh tutup 12/8/11.

Boleh tel. @ email kepada saya

dmazzanggun@gmail.com / 017-2339372)



Samprit Panjang RM20 (106pcs)
Samprit Dahlia RM17 (60pcs)