Thursday, October 14, 2010

Tip Pilihan: 5 tip kewangan dari Facebook Irfan Khairi

Tip Pilihan: 5 tip kewangan dari Facebook Irfan Khairi
Bagi anda yang belum join FB saya, rajin-rajin lah klik "LIKE" di sini oleh kerana setiap hari saya berikan tip motivasi & tip kewangan ;)
Berikut adalah antara 5 tip kewangan TOP di facebook saya (berdasarkan LIKES) ;) :
 
  1. Try to eat in, kurangkan makan di luar. selalunya kalau makan kat luar 3x ganda harga kosnya. Contoh, nak buat burger di rumah, kos hanya RM1.00. kalau beli kat gerai RM3.00. kalau pergi kerja bawa bekal, pergi keluar makan dulu siap2 di rumah, pergi mana saja, kalau makan luar cuba fikir kosnya adalah 1/3 dari harga. Amalkan tabiat berjimat- sikit2, lama2 jadi bukit ;)
  2. PERTAMA; harta kekayaan boleh melalaikan, menggelapkan hati dan jadikan seseorang itu sombong & riak. KEDUA; harta kekayaan boleh membantu mereka yang susah, membangunkan agama & negara, serta menjadikan kita lebih bersyukur dgn segala kurniaan-Nya. "HARTA" tidak salah. Tetapi, ianya adalah PILIHAN & KEPU...TUSAN manusia untuk tidak memilih yang PERTAMA dan memilih yg KEDUA!
  3. Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu pasti doa diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan / memutuskan hubungan keluarga. Jadi amalkan surah al-Waqiah. Riwayat Ibn Mardawaih: "Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan aj...arkanlah ia kepada anak-anak kamu."
  4. Sebelum melaburkan atau menyimpan wang di mana-mana, pastikan kita tiada hutang seperti kad kredit. ini kerana, tiada gunanya melabur dan memperolehi katakan 10% dan pada waktu yang sama kita terpaksa membayar interest kad kredit 18%. budak-budak pun tahu kita sedang kerugian 8%. tak masuk akan bukan?
  5. Wang bukan segala-galanya. Tetapi, Kurangnya wang akan mengakibatkan stress yang tinggi. Kurangnya wang adalah antara sebab tertinggi berlaku perselisihan faham suami isteri. Kurangnya wang menyukarkan mendapat perubatan & pendidikan terbaik untuk keluarga. Walaupun wang bukan segala-galanya, tetapi wang ...adalah amat-amat penting dalam hidup!

Friday, May 7, 2010

London @ Kuala Kangsar

Korang jgn terkejut lak,aku ni asik berjalan je tp sebenar mengikut kepada permintaan org atau secara tidak dirancang je kebanyakan percutian aku ni. Kali ni, aku ke negeri Perak Darul Ridzuan.

Sebenarnya aku n family ke sana kerana mengikut kakak ipar aku yg sulung iaitu Sarina Sekawi atau senang dipanggil Kak Ina,tp name kat kg die glamer skit,Sarimah...(muda2 dlu kak ina jd 'bunga pujaan' kepada 'jejaka2 malaya' gak ni,hahaha! termasuk la abg long aku...)

Kami memulakan perjalanan ke Kg. Luat,Lenggong Daerah Kuala Kangsar pada pukul 1.20 pagi. Dan sape lagi klu bukan aku yg memulakan pemanduan ke sana. Semasa kami berehat di Tapah,terserempak la plak ngan kawan hubby aku sekeluarga iaitu panggilan manjanya abg Awe (ayah kpd Danish yg cute!) yg juga otw blik kg isteri die di Kg. Gajah. Malam tu kami makanla bekalan kami beramai2...Alhamdulillah rezeki tu dpt dikongsi makan.

Kami smpi di rumah mak Kak Ina pada pukul 5.00 pagi.lepas tu,trus la 'doommm',Zzzz.....
Biasalah di kg mlm n pagi sejuk gilerrrr tp msk je kul 11,fuhh...punye la berpeluh!
Dan satu lagi yg bestnyer anak aku dpt rs mcmane duk di kg. mandi pn kene pakai kain basahan,
n kesejukan gak la coz kg tu sumber sistem perpaipan dr air gunung. bestnyerrr....dingin bangat!

Kami pn g la jln2 di Pekan Lenggong dan Kuala Kangsar, mkn2 di satu tempat bernama LEMBAH & shopping kain2 baju yg agak murah di sana....














inilah gambar2 kenangan di Pekan Kuala Kangsar, tak sangka pondok telefon di London tu ade gak yg tercegat sekor kt Pekan ni. Tapi ni kt London mase musim summer sebab tu semua tak pakai baju tebal,hehe...

soryla gambar pn tah ape2 coz nk cepat blik,selepas blik dr Kuala Kangsar tu kami singgah di Muzium Arkeologi Kota Tampan utk melihat brg2 zaman paleolitik klu tak silap iaitu Perakman tp sebenarnye rangka Perakman telah dibawa ke Muzium Negara(bulan 12 aritu aku dh tgk kt Muzium Negara).
Muzium ni mmg berdekatan je dgn kg Kak Ina.dlu2 pn sebelum ada jambatan kitorg mmg lalu jalan depan muzium coz kene naik bot utk ke  kg. Luat,kg Kak Ina ni seberang sungai Perak. Mase aku kecik dlu,takde letrik,telefon maupun paip air tp selepas muzium ni ada Alhamdulillah nampakla sedikit perubahan yg lebih baik.

Esoknya pada hari Ahad(kami tdo satu malam je),kami semua mandi 2-3 kali sebab panas(alasan je!) dan sebab sebenarnye ialah bestnyerrr mandi air gunung tu,sejuk sgt,sgt,sgt,sgt,sgt....tgk tu bpe byk 'sgt'...
rase fresh je lepas mandi. Kemudian kami bersiap dan bersalam dgn Tok Kawi n Pah B (parent Kak Ina),dan bertolak pulang tp sebelum tu sempat lg kami singgah lg di Kuala Kangsar untuk makan Laksa mamak(hubby tersalah pilih laksa,haha... n Laksa Pak Ngah(yg Pak Ngah pny sedap...cari la kt area lorong tepi tempat telefon London td tu,budak tu gune basikal roda 3 je) dan Cendol (anak aku yg mengidam).n kakak ipar aku mengidam beli baju lg so dpt la die 3 pasang lg. lepas tu kami pn terus pulang dan memandu dlm kesesakan so kami pulang KL pn BERAMAI2 gak....sekian.

Tuesday, May 4, 2010

Percutian Ala-ala Bali...

Cantik tak latar belakang gmbr ni?mcm ala-ala Bali kn?
'Jauuuuhhh tempat ni' nun di lautan PD,hehe...
Mana nak cari location ni??? tungguuu...

Perjalanan kami bermula pada awal jam 7.45am dan singgah di LTAT untuk mengambil dokumen yg aku tertinggal (sory bos dzul!). lepas tu terus shoot ke KLIA anta my cik SITI nk ke Penang ambik award UPSR 5A's by Score A programme.


gmbr dlm perjalanan KLIA-PD awan berkabut xtau la jerebu atau kabus.
selepas tu aku pn terus la ke salah satu Pantai Peranginan yang terdekat dgn KL.
sebelum smpi ke tempat penginapan utk staf2 LTAT di Tanjung Biru,
kami singgah la di gazeebo tepi pantai PD smbl makan bekalan nasi lemak yang aku bwk dr umah.


smbl tu smpt lg suami ku ber'online' fb sebab takut makanan kt 'cafe' die tu basi.
Pemandangan dari tempat tersebut,lautan luas terbentang....air yang jernih.
Kakak ipar dan anak buahku,haziq...tgh duk menunggu sang kanda dan anakanda yg meneruskan perjalanan ke pulau intan sebenarnya ade satu lg name pulau mesjid.



 inilah die tempat yg kami kunjungi di PD iaitu Rumah Api Tg. Tuan,actually benda ni berada dalam sempadan negeri Melaka. Jejaka sebelah aku tu ialah hazrul anak buah aku jugak yg pergi ngan ayah die td ke pulau intan.







Selepas itu,kami pn berkemas dan check out dan terserempak la dgn benda ni lak....hehe.
 

Tuesday, April 13, 2010

Family Day EON Glenmarie @ Le Paris Port Dickson

ape yg korang tgk dlm gambar ni?hahaha...
cube fokus kt blah kiri atas pentas tu...
yg 'comel' tu adalah MC dinner family day tu a.k.a my hubby la...
aku bangga dengan beliau yang berjaya menceriakan majlis tersebut walaupun dengan buku lali kaki kiri yang dah sebesar bola tennis sebab nak selamatkan bola tampar je.

selepas ucapan dan acara pakaian beragam (sorry takde gmbr,klu ade nti i upload lg yer) yg mmg comel betul anak-anak staf n memang pandai bergaya.kalah model catwalk.ade batman,ala2 puteri melayu,seksi,muslimah dan mcm2 lg la..kelakar n seronok tgk keletah mereka.

pembukaan acara menunjukkan bakat 'mensumbangkan' suara pun ada,ape lg kaki karaoke semua sakan la menyanyi tp yg memulakan MC berduet dengan kawan beliau,Najib dengan lagunya 'Ratuku' (penyanyi asal:Awie).
















dan tak lupe juga Mrs. Dzul and his daughter, Siti Hamizah.

                                                                                 




 dan untuk melepaskan gian menyanyinya,si MC menyanyi lagi skali untuk sekelian kalinya iaitu lagu dendangan asal penyanyi pujaan gadis Malaya,Jamal Abdillah bertajuk 'Di Sudut Kamar Hatiku".

sebelum balik sempatla kami berborak dgn kawan2 dan isteri kawan2 hubby ku.


























Monday, April 5, 2010

Pakej Andaman Rakyat Bukan Diraja


 Gambar Studio
 Gambar luar


Perkhidmatan fotografi juga kami sediakan...maksimum harga hanya RM800=3 roll gambar + album+2 gambar besar.(studio&biasa)

















gambar ini adalah make up paling simple yg aku lakukan mengikut kehendak pelanggan.....
ini juga hanya RM200...




















antara baju persalinan yang aku sewakan selain dari baju tradisional Korea dan Gaun Putih beserta aksesori dan kasut.harga sewa terendah di Klang Valley hanya RM200 sahaja!

Pakej Istimewa untuk Keseluruhan hanya RM1000.
sila hubungi kami di 017-2339372 atau emel di voguegirls82@gmail.com.
tempahan awal digalakkan.